Τρόποι Εισαγωγής στο ΤΜΣ

Α. Με πανελλαδικές εξετάσεις
Β. Με κατατακτήριες εξετάσεις
Γ. Με μετεγγραφή από άλλο Τμήμα

Α. Με εισαγωγικές εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου

H εισαγωγή των φοιτητών στο Tμήμα Mουσικών Σπουδών του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης γίνεται από το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 και εφεξής μέσω εισαγωγικών εξετάσεων πανελλαδικού επιπέδου που διοργανώνονται σύμφωνα με το άρθρο 19 του Ν. 4559/2018 (Α’142), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 383 του Ν. 4957/2022 (Α’ 141).

Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν οι κάτοχοι απολυτητρίου τίτλου λυκείου ή ισότιμου τίτλου σχολείου μέσης εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού.

Εξεταζόμενα μαθήματα:

  1. Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (δείτε τη σελίδα του Υπουργείου για το ρεπερτόριο)
  2. Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία
  3. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
  4. Σε ένα μάθημα της ομάδας προσανατολισμού ή του τομέα που επιλέγει ο/η υποψήφιος/α ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ αντίστοιχα ως εξής: δα) Ιστορία για τους/τις υποψηφίους/ες του πρώτου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ.,δβ) Μαθηματικά για τους/τις υποψηφίους/ες του δεύτερου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ., δγ) Φυσική για τους/τις υποψηφίους/ες του τρίτου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ.,δδ) Πληροφορική για τους/τις υποψηφίους/ες του τέταρτου επιστημονικού πεδίου ΓΕ.Λ. και δε) Μαθηματικά (Άλγεβρα) για τους/τις υποψηφίους/ες όλων των τομέων των ΕΠΑ.Λ.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον τρόπο εξέτασης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μουσικών μαθημάτων, τα μόρια και τις προϋποθέσεις εισαγωγής στα άρθρα 2-4 της Υπουργικής Απόφασης Φ.253/66947/Α5/2023- ΦΕΚ 3927/Β/16-6-2023.


Β. Με κατατακτήριες εξετάσεις

Οι κατατακτήριες εξετάσεις των πτυχιούχων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) και των αποφοίτων Ι.Ε.Κ και Μεταλυκειακού έτους – Μαθητείας, για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών γίνονται στις αίθουσες διδασκαλίας του Τμήματος. (Αναλυτικό πρόγραμμα εξέτασης μαθημάτων ανακοινώνεται από τη Γραμματεία).

Σύμφωνα με την Υ.Α. αριθ. Φ1/192329/Β3, ΦΕΚ 3185/16-12-13 τ.Β΄ και το άρθρο 74 παρ.3 του ν. 4485/2017 (ΦΕΚ 114/4-8-2017 τεύχος Α ́) «Διαδικασία κατάταξης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» οι πτυχιούχοι Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή ισότιμων προς αυτά, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., της Ελλάδος ή του εξωτερικού καθώς και των κατόχων πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων, κατατάσσονται ύστερα από εξετάσεις στο 1ο εξάμηνο σπουδών και σε ποσοστό 12% επί του αριθμού των εισακτέων.

Μπορείτε να δείτε τη σχετική ανακοίνωση για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25

Επίσης σύμφωνα με την απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στη συνεδρίαση αριθ. 574/19-5-23, την απόφαση της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. στη συνεδρίαση  αριθ. 3130/31-5-2023, το άρθρο 43 του ν. 4763/2020 και την Υπουργική απόφαση με αριθμό 46935/Ζ1/21-4-2022 (ΦΕΚ 2031/τ.Β’/21-4-2022), οι υποψήφιοι απόφοιτοι Ι.Ε.Κ. και Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας που κατέχουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων ή ισότιμο τίτλο, με ειδικότητα στα γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται με τη μουσική και αναφέρονται στη παρακάτω ανακοίνωση, κατατάσσονται ύστερα από εξετάσεις στο 1ο εξάμηνο σπουδών και σε ποσοστό 3% επί  του αριθμού των εισακτέων.

Κατεύθυνση Μουσικολογίας/Μουσικοπαιδαγωγικής

Στην κατεύθυνση μουσικολογίας/μουσικοπαιδαγωγικής γίνονται δεκτοί υποψήφιοι που έχουν πτυχίο οποιουδήποτε τμήματος ΑΕΙ ή ΤΕΙ και απόφοιτοι Ι.Ε.Κ. και Μεταλυκειακού έτους –Τάξης Μαθητείας. Οι επιτυχόντες κατατάσσονται στο Α΄ εξάμηνο σπουδών. Οι υποψήφιοι εξετάζονται στα μαθήματα:

  1. Αρμονία
  2. Εισαγωγή στη Μουσικολογία
  3. Τεστ ακουστικής αναγνώρισης

Εξεταστέα ύλη μαθημάτων

1. Αρμονία: Δίνονται στους εξεταζόμενους για εναρμόνιση ένα ή δύο μουσικά κείμενα, που αντιστοιχούν στις γνώσεις του υποχρεωτικού της Αρμονίας και ειδικότερα: Συγχορδίες και οι αναστροφές τους (τετράφωνες, κύριες και δευτερεύουσες συγχορδίες, αρμονικές αλυσίδες). Μετατροπίες όλων των ειδών σε κοντινές και μακρινές κλίμακες. Ξένοι φθόγγοι.

2. Εισαγωγή στις Μουσικές Σπουδές: Γραπτή εξέταση με ανοιχτά βιβλία ή/και προσωπικές σημειώσεις, στην παρακάτω ύλη:

Από το βιβλίο: Νίκα-Σαμψών, Εύη (επιμ). 2019.  Εισαγωγή στη Μουσικολογία – Μουσικές Επιστήμες. Θεσσαλονίκη: University Studio Press. 

Συγκεκριμένα τα παρακάτω αποσπάσματα του βιβλίου:

–    Εύη Νίκα-Σαμψών, «Εισαγωγή στη Μουσικολογία» συγκεκριμένα οι σελίδες 3-17 («Ι. Θεμελίωση και συστηματοποίηση του κλάδου της μουσικολογίας»)

–    Γιώργος Σακαλλιέρος, «Νεοελληνική μουσική», συγκεκριμένα οι σελίδες 92-97 («ΙΙ. Νεοελληνική μουσική και μουσικολογία»)

–    Μαρία Αλεξάνδρου, «Βυζαντινή μουσικολογία», συγκεκριμένα οι σελίδες 125-129  («II. Ερευνητικά πεδία και εφαρμογές», «III. Αναφορά σε σύγχρονες μεθοδολογίες της βυζαντινής μουσικολογίας», «IV. Αρχεία, εκδόσεις, ερευνητικά κέντρα, συνέδρια»)

–    Κώστας Χάρδας, «Μουσική Θεωρία» (σελ.139-168 ολόκληρο)

–    Κώστας Τσούγκρας, «Mουσική Ανάλυση και η Μεθοδολογία της» (συγκεκριμένα οι σελίδες 171-174 («Εισαγωγή – Ορισμός», «Η Μουσική Ανάλυση ως κλάδος της Μουσικολογίας»)

–    Δανάη Στεφάνου, «Φιλοσοφική και κριτική θεώρηση της μουσικής» (σελ. 193-210 ολόκληρο)

–    Αιμίλιος Καμπουρόπουλος, «Υπολογιστική Μουσικολογία» (σελ. 235-245 ολόκληρο)

Eπιπρόσθετα, από το βιβλίο:

Σμωλ, Κρίστοφερ. 2010 [1998]. Μουσικοτροπώντας: Τα Νοήματα της Μουσικής Πράξης και της Ακρόασης. Μτφ. Δ. Παπασταύρου, Στ. Λούστας. Αθήνα: Iανός.

Συγκεκριμένα το παρακάτω απόσπασμα του βιβλίου:

–    Επίλογος (σελ. 312-332)

3. Τεστ Ακουστικής Αναγνώρισης: Ακουστική αναγνώριση διαστημάτων, συγχορδιών, διαδοχής συγχορδιών, μέτρου και ρυθμικών σχημάτων και μελωδιών με τεστ πολλαπλών επιλογών (multiple choice test).

Κατεύθυνση Σύνθεσης

Στην κατεύθυνση της σύνθεσης γίνονται δεκτοί υποψήφιοι που είναι πτυχιούχοι τμημάτων μουσικών σπουδών ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Οι επιτυχόντες κατατάσσονται στο Γ΄ εξάμηνο σπουδών. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν στις παρακάτω ομάδες μαθημάτων ελάχιστο μέσο όρο βαθμολογίας 6 (σε κάθε μία από αυτές): (α) σολφέζ/καλλιέργεια ακοής ή παρεμφερή μαθήματα ή μάθημα του προγράμματος σπουδών του τμήματος από το οποίο απεφοίτησαν, (β) μαθήματα μουσικής υφής (αρμονία, αντίστιξη, τεχνική φούγκας ή παρεμφερή μαθήματα) του προγράμματος σπουδών του τμήματος από το οποίο απεφοίτησαν. Οι υποψήφιοι εξετάζονται στα μαθήματα:

  1. Τονική Αρμονία
  2. Ενοργάνωση και
  3. Τεστ ακουστικής αναγνώρισης

* Φοιτητές/φοιτήτριες που επιθυμούν να επιλεγούν για την κατεύθυνση σύνθεσης υποβάλλουν αίτηση στην οποία επισυνάπτουν και φάκελο με τουλάχιστον τρεις (3) δικές τους ολοκληρωμένες και διαφορετικού είδους συνθέσεις. Επιπλέον οι φοιτητές/φοιτήτριες που επιθυμούν να επιλεγούν για την κατεύθυνση σύνθεσης, πρέπει να παίζουν πιάνο σε επίπεδο τουλάχιστον β’ έτους μέσης αναγνωρισμένου ωδείου και να παρουσιάσουν σε ακρόαση ένα γρήγορο μέρος κλασικής σονάτας και μία από τις δίφωνες inventions του Γ. Σ. Mπαχ. Η απαίτηση αυτή μπορεί να περιορίζεται για υποψηφίους, οι οποίοι υποβάλλουν υψηλού επιπέδου συνθέσεις και παίζουν κάποιο άλλο μουσικό όργανο σε επίπεδο τουλάχιστον μέσης τάξης. Σ’ αυτήν την περίπτωση προσμετράται θετικά για τον υποψήφιο το επίπεδο γνώσης του άλλου οργάνου.

Εξεταστέα ύλη μαθημάτων

  1. Τονική Αρμονία Σε θέμα τονικής αρμονίας 20 ως 30 μέτρων για 4 ως 6 μουσικά όργανα, στο οποίο δίνεται μελωδική γραμμή κατανεμόμενη διαδοχικά στα διάφορα όργανα. Οι υποψήφιοι καλούνται να συμπληρώσουν ελεύθερα τις φωνές των άλλων οργάνων.
  2. Ενοργάνωση Ενοργάνωση δοσμένου τετράφωνου θέματος 10 περίπου μέτρων για τέσσερα πνευστά που κάνουν μεταφορά. Η ενοργάνωση πρέπει να γίνει σε γραφόμενες νότες.
  3. Τεστ Ακουστικής Αναγνώρισης Ακουστική αναγνώριση διαστημάτων, συγχορδιών, διαδοχής συγχορδιών, μέτρου και ρυθμικών σχημάτων και μελωδιών με τεστ πολλαπλών επιλογών (multiple choice test). Επίσης οι υποψήφιοι υποβάλλουν φάκελο συνθέσεων και εξετάζονται και στο πιάνο, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για φοιτητές του Τμήματος * που επιθυμούν να ακολουθήσουν την κατεύθυνση της σύνθεσης.

Υποβολή δικαιολογητικών: 1-15 Νοεμβρίου κάθε έτους.

Ημερομηνία εξετάσεων: ορίζονται κατά το διάστημα από 1 έως 20 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στις κατατακτήριες εξετάσεις πτυχιούχων ΑΕΙ/ΤΕΙ και αποφοίτων Ι.Ε.Κ. και Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας είναι διαθέσιμες στα έντυπα διοικητικών διαδικασιών.

α) Την αίτηση πτυχιούχων ΑΕΙ-ΤΕΙ συνοδεύει αντίγραφο του πτυχίου.

Προκειμένου για πτυχιούχους εξωτερικού συνυποβάλλεται εφόσον έχει ήδη εκδοθεί βεβαίωση  ισοτιμίας του τίτλου σπουδών τους από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.)

Σε διαφορετική περίπτωση ισχύει η παρ. 4 του άρθρου 304 του ν. 4957/2022 (Α’ 141) όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 36 του ν.5029/2023 (55 Α΄) που ακολουθεί:

«4. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής και τα δημόσια ερευνητικά κέντρα που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, δεσμεύονται από τα Μητρώα του παρόντος, προκειμένου τα αρμόδια ανά περίπτωση όργανά τους να διαπιστώσουν αν ένα ίδρυμα της αλλοδαπής ή ένας τύπος τίτλου ιδρύματος της αλλοδαπής είναι αναγνωρισμένα για […]  ζ) τη συμμετοχή σε κατατακτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή σε προγράμματα πρώτου κύκλου σπουδών.

Το αρμόδιο όργανο του πανεπιστημίου ή ερευνητικού κέντρου, εφόσον ο τίτλος σπουδών συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο του άρθρου 307, επιπροσθέτως των λοιπών δικαιολογητικών που καθορίζει, οφείλει να ζητήσει Βεβαίωση Τόπου Σπουδών, η οποία εκδίδεται και αποστέλλεται από τον φορέα πραγματοποίησης τον σπουδών ή τον φορέα εκπόνησης του ερευνητικού έργου. Αν ως τόπος σπουδών ή μέρος αυτών βεβαιώνεται η Ελληνική Επικράτεια, ο τίτλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται, εκτός αν το μέρος σπουδών που έγιναν στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται σε δημόσιο Α.Ε.Ι..»

β) Την αίτηση αποφοίτων Ι.Ε.Κ. και Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας συνοδεύει αντίγραφο Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων ή ισότιμου τίτλου.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2, του άρθρου 3 της ανωτέρω ΥΑ, οι κάτοχοι Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, προ της εγγραφής τους στο ΙΕΚ είναι απαραιτήτως κάτοχοι Απολυτηρίου Λυκείου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κατατακτήριες Αποφοίτων Ι.Ε.Κ. και Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας, μπορείτε να δείτε και στην σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Σπουδών του Α.Π.Θ: https://dps.auth.gr/iek/


Γ. Με μετεγγραφή από άλλο Τμήμα

Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να μετεγγραφούν στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., πρέπει να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων προκειμένου να ενημερωθούν για το διάστημα υποβολής των αιτήσεών τους στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.minedu.gov.gr/aei-9/meteggrafes-new