Βιβλιοθήκη

Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στεγάζεται στον 1ο όροφο του κτιρίου

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00 – 13:00

*Το ωράριο ενδέχεται να αλλάζει λόγω προσαρμογής στα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό. Για την άμεση επικοινωνία με το προσωπικό της βιβλιοθήκης παρακαλώ στείλτε e-mail.

*Για όποια έκτακτη αλλαγή στο πρόγραμμα, αναρτάται ανακοίνωση από το προσωπικό της βιβλιοθήκης

Ταχυδρομική διεύθυνση

Βιβλιοθήκη Μουσικών Σπουδών
Σχολή Καλών Τεχνών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πανεπιστημιούπολη Θέρμης
57001 Θέρμη (Θεσσαλονίκης)

Επικοινωνία
Τηλ.: 2310 991822

Σημαντικές σημειώσεις:

  1. Ο δανεισμός από την βιβλιοθήκη γίνεται μόνο με ραντεβού και είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική αίτηση σας. Αφού ειδοποιηθείτε από το προσωπικό, παραλαμβάνετε το υλικό κατόπιν ραντεβού πρωινές ώρες (9:00-14:00).
  2. Παρακαλώ διαβάστε τους όρους λειτουργίας των βιβλιοθηκών του ΑΠΘ μετά τις 3/11/2020.
  3. Αναστολή λειτουργίας της νησίδας και του αναγνωστηρίου της βιβλιοθήκης από 30/10/2020 μέχρι νεωτέρας.
  4. Μπορείτε να βρείτε εδώ πληροφορίες αναφορικά με τις εγκύκλιους που εκδίδονται από το Υπουργείο για τα μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.

Προσωπικό

  • Σοφία Τσοπάνη, Βιβλιοθηκονόμος ΜΑrts – tsopani@mus.auth.gr
  • Αριστείδης Μπαζμαδέλης, Βιβλιοθηκονόμος MArts – bazma@mus.auth.gr

Γενικά

Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών λειτουργεί από το 1993. Η συλλογή της που ανέρχεται στα περίπου 19.000 τεκμήρια, περιλαμβάνει ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία στους κλάδους της μουσικολογίας και της μουσικής παιδαγωγικής, βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, αλλά και άλλων τεχνών (θέατρο, χορό, τεχνολογία, ψυχολογία, λογοτεχνία κα). Διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή έντυπων μουσικολογικών και μουσικοπαιδαγωγικών επιστημονικών περιοδικών. Επίσης, έχει συλλογές από παρτιτούρες μουσικών έργων διαφόρων ειδών και συνθέσεων, σειρές απάντων διαφόρων συνθετών, μικροφίλμς χειρογράφων βυζαντινής μουσικής, χειρογράφων μουσικής Ελλήνων συνθετών και άλλα.

Συλλογές Βιβλιοθήκης

Βιβλία9000
Πληροφοριακό υλικό600
Παρτιτούρες1500
CD μουσικής2500
DVD350
Παλαίτυπα160
Διπλωματικές εργασίες φοιτητών1500
Διδακτορικές διατριβές60

Επίσης, η Βιβλιοθήκη λαμβάνει σε τακτική βάση τεύχη 60 περιοδικών κυρίως ξενόγλωσσων.

Στη βιβλιοθήκη λειτουργεί υπηρεσία ψηφιακού αποθετηρίου (DSpace) που περιλαμβάνει τα κείμενα των διπλωματικών καθώς και ακυκλοφόρητες και μοναδικές ηχογραφήσεις (ήχου και εικόνας) δημοτικών κυρίως, αλλά και άλλων τραγουδιών που συλλέχθηκαν στα πλαίσια εκπόνησης αυτών των διπλωματικών εργασιών των φοιτητών του Τμήματος.

H βιβλιοθήκη διαθέτει στους χώρους της ένα μικρό μουσείο. Στις προθήκες του εκτίθενται μουσικά όργανα διαφόρων ειδών, από αντίγραφα αρχαιοελληνικών οργάνων, διεθνή όργανα καθώς και πλούσια γκάμα παραδοσιακών οργάνων από Έλληνες κυρίως κατασκευαστές, σπάνια βυζαντινά παλαίτυπα, καθώς και παρτιτούρες σύγχρονων συνθέσεων γνωστών ελλήνων συνθετών.

Από το Σεπτέμβριο του 2011 σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης φορέα International Music Score Library Project (IMSLP) η Βιβλιοθήκη διαθέτει στο διαδίκτυο την Ευρωπαϊκή έκδοση περιεχομένου της Μουσικής Βιβλιοθήκης Petrucci (Petrucci Music Library).Η Μουσική Βιβλιοθήκη Petrucci αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή παρτιτούρων υπό καθεστώς κοινού κτήματος στο Διαδίκτυο και διαθέτει περισσότερες από 258.000 παρτιτούρες και 23.000 ηχογραφήσεις για 73.000 έργα 7.000 και πλέον συνθετών (Δεκέμβριος 2015).

Δανεισμός και χρήστες

Χρήστες της βιβλιοθήκης είναι όλοι οι φοιτητές του τμήματος καθώς και το προσωπικό όλων των κατηγοριών.

Για την έκδοση κάρτας σε μέλη που δεν ανήκουν στην κοινότητα του Α.Π.Θ απαιτείται ετήσια συνδρομή.

Πιο αναλυτικά:

Η βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ανήκει στο σύστημα βιβλιοθηκών του Α.Π.Θ και ακολουθεί τον ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίας των βιβλιοθηκών Α.Π.Θ

Βεβαίωση ορκωμοσίας φοιτητών

Οι φοιτητές οι οποίοι είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης των σπουδών τους έχουν την υποχρέωση να επικοινωνήσουν με την βιβλιοθήκη για την παραλαβή σχετικής βεβαίωσης ορκωμοσίας τουλάχιστον 15 μέρες πριν την ημερομηνία ορκωμοσίας.

Αναλυτικές πληροφορίες


Υποσελίδες