Αποχαιρετισμός του Μίκη Θεοδωράκη

09 / 09 / 2021

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αποχαιρετά σήμερα, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου του 2021, τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής μουσικής δημιουργίας του 20ου αιώνα. Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε υπόδειγμα ανθρώπου όχι μόνο αφοσιωμένου στην τέχνη και στην δημιουργία, αλλά και αφιερωμένου στην σύνδεση την Τέχνης με την Κοινωνία, δημιουργώντας εμβληματικά έργα που άλλαξαν την πορεία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής και που εξακολουθούν να συγκινούν με την ίδια ένταση όλες τις γενιές ως σήμερα, αλλά και συμμετέχοντας υπεύθυνα, ως Έλληνας πολίτης, στα κοινά και παίζοντας ενεργό και σημαντικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη της Νεότερης Ελλάδας.

Η αστείρευτη δημιουργικότητά του σε όλα τα είδη μουσικής (κύκλοι τραγουδιών, ορατόρια, συμφωνική μουσική, χορωδιακή μουσική, μουσική δωματίου, όπερες, μουσική για τον κινηματογράφο, σκηνική μουσική, κ.α.), αλλά και στη συγγραφή κειμένων, έχει αφήσει ένα ιδιαίτερα πλούσιο σε όγκο πολυδιάστατο έργο, καθώς και μια τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ένα μέρος του έργου του, κυρίως οι κύκλοι τραγουδιών, τα ορατόρια και η κινηματογραφική μουσική, είναι πολύ δημοφιλές και έχει προβληθεί και αναγνωριστεί διεθνώς, όμως ένα σημαντικό μέρος του έργου του, κυρίως αυτό που αφορά την έντεχνη/λόγια δημιουργία του, παραμένει σε σημαντικό βαθμό αναξιοποίητο, και προσφέρεται για ερμηνεία, συστηματική καταγραφή και ενδελεχή μουσικολογική μελέτη. Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, το οποίο είχε την τιμή να αναγορεύσει τον Μίκη Θεοδωράκη επίτιμο διδάκτορά του τον Μάρτιο του 2000, έχει τώρα την ευθύνη, μαζί με το σύνολο της μουσικής και μουσικολογικής κοινότητας της χώρας, να μελετήσει σε βάθος, να αξιοποιήσει και να προβάλλει το γιγαντιαίο έργο του όπως του αξίζει.

Με σεβασμό, εκτίμηση και συγκίνηση, όλοι οι διδάσκοντες και φοιτητές του Τμήματος, αποχαιρετούμε τον Μίκη Θεοδωράκη. Η προσωπικότητα και το έργο του θα είναι πάντα μαζί μας, ως ένας πνευματικός φάρος και ως παράδειγμα στάσης ζωής.

Εκ μέρους των διδασκόντων και φοιτητών του Τμήματος,

Κώστας Τσούγκρας, αναπληρωτής καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.


share