Μουσική Βιβλιοθήκη Petrucci (IMSLP)

Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών σε συνεργασία με το International Music Score Library Project (IMSLP) διαθέτει στο διαδίκτυο την Ευρωπαϊκή έκδοση περιεχομένου της Μουσικής Βιβλιοθήκης Petrucci (Petrucci Music Library).

Η Μουσική Βιβλιοθήκη Petrucci (προς τιμήν του Οτταβιάνο Πετρούτσι) είναι ένα εγχείρημα με σκοπό την δημιουργία εικονικής βιβλιοθήκης με παρτιτούρες κοινού κτήματος. Από την έναρξή του στις 26 Φεβρουαρίου 2006, επιφορτώθηκαν πάνω από 258.000 παρτιτούρες και 23.000 ηχογραφήσεις για 73.000 έργα 7.000 και πλέον συνθετών (Δεκέμβριος 2013) καθιστώντας την τη μεγαλύτερη συλλογή παρτιτούρων υπό καθεστώς κοινού κτήματος στο Διαδίκτυο. Ενδεικτικά η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει τα Άπαντα του J.S. Bach της έκδοσης Bach-Gesellschaft (1851-99), τα Άπαντα των Beethoven, Brahms, Chopin, Debussy, Handel, Palestrina, Ravel, Schubert, Scriabin, Sibelius καθώς και ένα μεγάλο ποσοστό έργων των Mozart, List και πολλών άλλων συνθετών.

Η Ευρωπαική έκδοση περιεχομένου της Μουσικής Βιβλιοθήκης αποτελείται κυρίως από ψηφιοποιημένα αντίτυπα παλιών μουσικών εκδόσεων των οποίων η πνευματική ιδιοκτησία στην Ευρώπη έχει λήξει. Επιπλέον περιλαμβάνει παρτιτούρες σύγχρονων συνθετών που επιθυμούν να διαθέσουν τα έργα τους υπο την άδεια Creative Commons.

Αναζήτηση περιεχομένου

ipv6 ready

Υποδομές

Η διάθεση του περιεχομένου της Μουσικής Βιβλιοθήκης Petrucci εξυπηρετείται από διακομιστή τύπου Mirror από το Σεπτέμβριο του 2011, υπό τη διαχείριση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ. Ο διακομιστής υποστηρίζει το πρωτόκολλο IPv6 (Internet Protocol version 6) ενώ για την υλοποίηση χρησιμοποιείται λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Ο διακομιστής φιλοξενείται στο κεντρικό data center του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ.