Χορωδιακό Εργαστήρι

Συντονισμός: Εριφύλη Δαμιανού

Το «Χορωδιακό εργαστήρι» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2016. Τα μέλη του είναι φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τον υποχρεωτικό κύκλο συμμετοχής στη Χορωδία του Τμήματος και ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την περαιτέρω μελέτη και παρουσίαση της χορωδιακής μουσικής. Το ρεπερτόριο της ομάδας αποτελείται από ξένα και ελληνικά χορωδιακά έργα κυρίως a Capella, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη έργων σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών.

Τον Νοέμβριο του 2016, συμμετείχε σε συνάντηση των Ελληνικών Πανεπιστημιακών Χορωδιών που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Έχει κάνει πολλές εμφανίσεις πλαισιώνοντας μουσικά επίσημες τελετές και διοργανώσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου,μεταξύ των οποίων και την τελετή απονομής του «Χρυσού Αριστοτέλη» στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο. Συμμετέχει επίσης τακτικά σε επιστημονικές διοργανώσεις και εκδηλώσεις του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Τον Ιούνιο του 2017, το «Χορωδιακό εργαστήρι» συνέπραξε με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο ανέβασμα της «Λειτουργίας της Στέψης» του W. A. Mozart και τον Δεκέμβριο του 2017 με την Ορχήστρα του Α.Π.Θ. στο ανέβασμα του έργου «Gloria» του A. Vivaldi. Την Πρωτοχρονιά του 2019, συμμετείχε στην πανηγυρική συναυλία της ΚΟΘ συμπράττοντας στο ανέβασμα της 9ης Συμφωνίας του Beethoven. Toν Νοέμβριο του 2019 συμμετείχε στο ανέβασμα του Requiem Mozart με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Αντώνη Κοντογεωργίου.

Η ομάδα συνεχίζει δυναμικά την δραστηριότητά της, εμπλουτίζοντας συνεχώς το ρεπερτόριό της και διευρύνοντας τις συνεργασίες της με φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.