“Trisevgeni Kalokiri” Choir

Η Χορωδία “Τρισεύγενη Καλοκύρη” του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1994 από την Τρισεύγενη Καλοκύρη, η οποία και την διηύθυνε μέχρι το θάνατό της (2006). Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από την αρχαία ελληνική μουσική και τις αρχές της πολυφωνίας (9ος αι.) μέχρι τις μέρες μας και σ’ αυτό περιλαμβάνονται και έργα μεγάλων διαστάσεων (όπως Carmina Burana του Orff, Πνευματικό Εμβατήριο του Μ. Θεοδωράκη, Stabat Mater του Rossini, Βυζαντινά Πάθη του Αδάμη κ.ά.).

Η Χορωδία “Τρισεύγενη Καλοκύρη” έχει δώσει πάνω από 80 συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Δίον, Έδεσσα, Κοζάνη, Σέρρες, Φλώρινα, Νάουσα, Ζάκυνθο), αποσπώντας θερμές κριτικές. Το 1996 τραγούδησε στο Αρχαίο Θέατρο των Πατρών. Το Μάιο του 1997 “εγκαινίασε” το αρχαίο Ωδείο της Μεσσήνης, προσκεκλημένη της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών με ένα πρόγραμμα αρχαίας ελληνικής μουσικής. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους έδωσε συναυλίες σε τρεις πόλεις της Σαρδηνίας, προσκεκλημένη του Διεθνούς Φεστιβάλ “ETNOCHORUS”. Το Σεπτέμβριο του 1998, η Χορωδία προσκλήθηκε από τη Χορωδιακή Ένωση “G. Verdi” της Ιταλίας και έδωσε συναυλίες στο πλαίσιο της Διεθνούς Χορωδιακής Εβδομάδας του Teramo. Τον Απρίλιο του 2000 εμφανίστηκε στη Μουσική Ακαδημία της Σόφιας.

Η Χορωδία έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., καθώς και σε χώρους με ιδιαίτερη σημασία (Ωδείο Αρχαίας Αγοράς, Κρυπτή Στοά Αρχαίας Αγοράς, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο, Λουτρά “Παράδεισος”, Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας, Καθολική Εκκλησία, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών κ.α.). Έχει επίσης μαγνητοσκοπήσει διάφορα προγράμματα με έργα Ελλήνων συνθετών για την ΕΤ 3.

Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα η Χορωδία έχει ερμηνεύσει πάνω από 150 έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών μερικά από τα οποία σε Α’ ελληνική εκτέλεση. Έχει συνεργαστεί πολλές φορές με την Ορχήστρα του Α.Π.Θ. και δύο φορές με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Α’ εκτέλεση Συμφωνίας “Faust” του Liszt και Stabat Mater του Rossini).

Στις 24 και 25 Μαρτίου 2000 τραγούδησε υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη έργα του ιδίου, στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Το μουσικό μέρος των δύο τελετών, που περιλαμβάνει ολόκληρο το “Πνευματικό Εμβατήριο” και αποσπάσματα από άλλα έργα του Μ. Θεοδωράκη, σε σύμπραξη με την Ορχήστρα του Α.Π.Θ., κυκλοφόρησε σε C.D. Στις 23.1.01, η Χορωδία ερμήνευσε έργα του Ιάννη Ξενάκη, επίσης κατά την τελετή αναγόρευσης του συνθέτη σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

Τη χορωδία διηύθυνε από το 2006 έως το 2010 ο Ιωάννης Αδαμίδης ενώ το φθινόπωρο του ίδου έτους η Μαρία-Έμμα Μελιγκοπούλου. Για το ακαδ. έτος 2012-13 τη διεύθυνση έχει αναλάβει η Αθανασία Κυριακίδου.