Εισαγωγή στη Μουσικολογία – Σύνδεσμος και πληροφορίες για συμμετοχή στην εξέταση Σεπτεμβρίου

11 / 09 / 2020

Οι εξετάσεις Σεπτεμβρίου του μαθήματος θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, μεταξύ 15.30-17.30, με τη μορφή γραπτού Quiz μέσα από την πλατφόρμα του elearning.auth.gr

Ι. Για τη διαδικασία των εξετάσεων:

1. Αρχικά, θα πρέπει να συνδεθείτε, Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 15.30 στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση στην πλατφόρμα Skype for business. Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει ως ανοιχτό chat για επικοινωνία με τους διδάσκοντες κατά τη διάρκεια της εξέτασης στην πλατφόρμα του e-learning:

Σύνδεσμος για εισαγωγή στην εξέταση:

https://meet.lync.com/aristotleuniversity-office365/gsak/AIH7PW98


Αρκετοί/αρκετές από εσάς έχετε συνδεθεί ξανά με το Skype for business, για διαλέξεις μαθημάτων κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου λόγω της πανδημίας. Για όσους/όσες δεν το γνωρίζουν: το περιβάλλον είναι ένα διευρυμένο Skype (διαφορετικό από το απλό Skype), που διαθέτει δωρεάν το Α.Π.Θ. για συμμετοχή πολλών φοιτητών ταυτόχρονα. Δεν είναι απαραίτητο να το εγκαταστήσετε αν έχετε PC windows, αλλά είναι απαραίτητο αν έχετε Mac. Μπορείτε να συνδεθείτε από υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητό. Καλύτερα όμως, λόγω και των εξετάσεων, να μπείτε από σταθερό/φορητό υπολογιστή και σταθερό δίκτυο ίντερνετ.  Σας επισυνάπτουμε εδώ το εγχειρίδιο χρήστη για να έχετε χρόνο να εξοικειωθείτε με την πλατφόρμα πριν τη σύνδεσή την Παρασκευή 18/09 στις 15.00.

Εγχειρίδιο χρήσης Skype for Business:

https://it.auth.gr/el/skypeAttendeeChrome

Παρακαλούμε συνδεθείτε με Google Chrome ή Mozilla Firefox και όχι Internet Explorer.

Αφού συνδεθείτε στο Skype for business, θα σας δώσoυμε τις τελευταίες οδηγίες πριν τη σύνδεση με το e-learning, όπου θα γίνει το γραπτό Quiz.

2. Εν συνεχεία, θα συνδεθούμε όλοι/όλες καί με την πλατφόρμα του e-learning, https://elearning.auth.gr/course/view.php?id=10504, για να κάνουμε το Quiz.

– Το Quiz θα ανοίξει στις 16.00 και θα κλείσει στις 17.00. Θα κρατήσει μία (1) ώρα ακριβώς.
– Το Quiz θα αποτελείται από ερωτήσεις με απαντήσεις πολλαπλής επιλογής (multiple choice).

– Όσοι φοιτητές/-τριες έχουν απορία για τεχνικά θέματα μπορούν να μας ρωτήσουν πριν την εξέταση, στο ημίωρο μεταξύ 15.30 και 16.00 στην τηλεδιάσκεψη που θα προηγηθεί της εξέτασης. Για απορίες σε θέματα περιεχομένου, το chat στο Skype for Business θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τη λήξη της εξέτασης.

– Πολύ βασικό: Θυμηθείτε να μπείτε καί στο Skype for business, αλλά καί στο e-learning, με Google Chrome ή Mozilla Firefox και όχι Internet Explorer!


ΙΙ. Ύλη εξετάσεων:

Το υλικό μελέτης για τις εξετάσεις του μαθήματος είναι όλο αναρτημένο στο e-learning (https://elearning.auth.gr/course/view.php?id=10504) και περιλαμβάνει:

1. Παρουσιάσεις διαλέξεων:
Το εποπτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στο μάθημα από τους προσκεκλημένους διδάσκοντες (η περιληπτική μορφή από τις παρουσιάσεις μαθήματος, όπως έχουν ανέβει στο e-learning σε μορφή .pdf). Συνολικά πρόκειται για δέκα (10) παρουσιάσεις σε αρχεία pdf.

2. Γραπτά κείμενα:
α) Αποσπάσματα από το ένα σύγγραμμα του μαθήματος: Απόστολος Κώστιος. Μέθοδος μουσικολογικής έρευνας. Αθήνα: Παπαγρηγορίου – Νάκας, 2000 (βρίσκεται στο e-learning στον φάκελο “Συνοδευτικά κείμενα για τις εξετάσεις”). Επιλέγονται τα παρακάτω υποκεφάλαια:

– «Επιλογή του αντικειμένου έρευνας», σελ. 21-36

– «Μεθοδολογία της ιστορικής έρευνας / Το μουσικό κείμενο», σελ. 78-87

– «Κριτική των εργαλείων έρευνας και των πηγών / Εσωτερική κριτική / Καθορισμός του ειδικού βάρους των πηγών», σελ. 228-239.

β)  Ειδικά κείμενα διδασκόντων του μαθήματος (βρίσκονται στο e-learning στον ίδιο φάκελο):

– Εύη Νίκα-Σαμψών, “Εισαγωγή στη μουσικολογική επιστήμη”

– Γιώργος Σακαλλιέρος, “Εισαγωγή στη νεοελληνική μουσική”

– Δανάη Στεφάνου, “Εισαγωγή στην κριτική & φιλοσοφική θεώρηση της μουσικής”

– Κώστας Χάρδας, “Εισαγωγή στη μουσική θεωρία”.


Σας περιμένουμε, λοιπόν, την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 στις 15.30, αρχικά στο link https://meet.lync.com/aristotleuniversity-office365/gsak/AIH7PW98 για οδηγίες και διευκρινίσεις, και στη συνέχεια στην κυριως εξέταση (quiz) που θα ξεκινήσει στο e-learning του μαθήματος στις 16.00.


Ο συνδιδάσκοντες,
Γιώργος Σακαλλιέρος, Δανάη Στεφάνου, Κώστας Χάρδας, Εύη Νίκα-Σαμψών


share