Κύκλος Διαλέξεων: Η καλλιτεχνική έρευνα στο πεδίο του ήχου και της μουσικής

Διαδικτυακά

Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2021 (Δευτέρα 19:00-21:00) Σειρά οκτώ διαδικτυακών διαλέξεων και συζητήσεων, ανοικτών στο κοινό, που επικεντρώνονται στην καλλιτεχνική έρευνα στο πεδίο της μουσικής και του ήχου μέσα από τις πρακτικές των ίδιων των καλλιτεχνών και τη σκέψη τους. Μιλούν οι … Διαβάστε περισσότερα "Κύκλος Διαλέξεων: Η καλλιτεχνική έρευνα στο πεδίο του ήχου και της μουσικής"

Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο ΟΜΜΑ

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

Ελληνική επανάσταση - 50 χρόνια από το θάνατο του Στραβίνσκυ Ένα νέο έργο, που γράφτηκε από τον ακμαίο συνθέτη Χρήστο Σαμαρά κατά παραγγελία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών αποτίνει φόρο τιμής στη βαρυσήμαντη επέτειο από την Επανάσταση του 1821. Φέτος συμπληρώνονται … Διαβάστε περισσότερα "Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο ΟΜΜΑ"

Ελληνική Επανάσταση: Έντεχνη Ευρωπαϊκή και Νεοελληνική Μουσική

Διαδικτυακά

Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Καλαμαριάς, οργανώνει σειρά διαλέξεων αφιερωμένων στην εθνική παλιγγενεσία με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση κατά του Οθωμανικού ζυγού. Διακεκριμένοι ομιλητές, Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι, από την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 και κάθε Τετάρτη … Διαβάστε περισσότερα "Ελληνική Επανάσταση: Έντεχνη Ευρωπαϊκή και Νεοελληνική Μουσική"

Τριήμερο αφιέρωμα στον συνθέτη Γ. Α. Παπαϊωάννου

Μεγάλη Λέσχη Καβάλας

Τριήμερο αφιέρωμα στη μουσική και στη δημιουργική πορεία του μεγάλου συνθέτη και παιδαγωγού Γιάννη Α. Παπαϊωάννου στην Καβάλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του CosmoClassical του Cosmopolis Festival Καβάλας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο διαλέξεις για το συνθετικό και διδακτικό του έργο … Διαβάστε περισσότερα "Τριήμερο αφιέρωμα στον συνθέτη Γ. Α. Παπαϊωάννου"

Διήμερο Επετειακών Εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

Συμμετοχή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο διήμερο επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το … Διαβάστε περισσότερα "Διήμερο Επετειακών Εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση"

11ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

Το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής, στο πλαίσιο του Κύκλου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΟΜΜΘ, προσφέρει για 11η διοργάνωση την ευκαιρία σε 10 νέους συνθέτες να αναδείξουν τη δημιουργικότητά τους, παρουσιάζοντας νέα έργα για κουϊντέτο πνευστών σε Α' παγκόσμια εκτέλεση. Το Εργαστήρι είναι … Διαβάστε περισσότερα "11ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής"

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του ΑΠΘ

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκη

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου με συμμετοχή των μουσικών συνόλων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με ένα πλούσιο εορταστικό μουσικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει κλασική, σύγχρονη και παραδοσιακή μουσική. Συμμετέχουν: Χορωδία Γιάννης … Διαβάστε περισσότερα "Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του ΑΠΘ"

Παρουσίαση μεταδιδακτορικής έρευνας με τίτλο “Ελληνικότητα και τροπικότητα στα έργα μουσικής δωματίου του Νίκου Σκαλκώτα”

Φουαγιέ Τ.Μ.Σ. Πανεπιστημιούπολη Θέρμης, Θεσσαλονίκη

Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στις 18:00, στο φουαγιέ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, θα παρουσιαστούν υπό μορφή ομιλίας τα αποτελέσματα της μεταδιδακτορικής έρευνας με τίτλο: "Ελληνικότητα και τροπικότητα στα έργα μουσικής δωματίου του Νίκου Σκαλκώτα", που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο … Διαβάστε περισσότερα "Παρουσίαση μεταδιδακτορικής έρευνας με τίτλο “Ελληνικότητα και τροπικότητα στα έργα μουσικής δωματίου του Νίκου Σκαλκώτα”"

“Stories create more stories”: Συμπόσιο νέων ερευνητριών και ερευνητών

Αίθουσα 8, Τ.Μ.Σ. Πανεπιστημιούπολη Θέρμης, Θεσσαλονίκη

Παρουσιάσεις φεμινιστικών ερευνών των φοιτητριών και φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος “Φύλο, Ταυτότητες, Μουσική Εκπαίδευση.” Διδασκαλία-Επιμέλεια: Ελένη Λαπιδάκη

Συνθέτοντας μουσική για άτομα με κοχλιακό εμφύτευμα

Φουαγιέ Τ.Μ.Σ. Πανεπιστημιούπολη Θέρμης, Θεσσαλονίκη

Καταληκτήρια ημερίδα του προγράμματος μεταδιδακτορικής έρευνας με τον τίτλο «Συνθέτοντας μουσική για άτομα με κοχλιακό εμφύτευμα», η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ) https://www.rchumanities.gr/ για το έτος 2021. Φουαγιέ τμήματος Μουσικών Σπουδών, ΑΠΘ με ταυτόχρονη … Διαβάστε περισσότερα "Συνθέτοντας μουσική για άτομα με κοχλιακό εμφύτευμα"

Συναυλία Ηλεκτρονικής Μουσικής

Φουαγιέ Τ.Μ.Σ. Πανεπιστημιούπολη Θέρμης, Θεσσαλονίκη

Συναυλία Ηλεκτρονικής Μουσικής με έργα των φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος “Ηλεκτρονική Μουσική: Δημιουργική Χρήση της Μουσικής Τεχνολογίας” Διδασκαλία Επιμέλεια: Δημήτρης Μαρωνίδης, Αιμίλιος Καμπουρόπουλος

Γιάννη Κωνσταντινίδη-8 Μικρασιάτικα τραγούδια

Αμφιθέατρο Ι, ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ Θεσσαλονίκη

Τα 8 Μικρασιάτικα Τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη, αποτελούν μικρά χορωδιακά «μονόπρακτα», όπου η μουσική περιγράφει και αναδεικνύει στιγμές της καθημερινής ζωής των Μικρασιατών. Το παραδοσιακό μουσικό υλικό που επεξεργάζεται ο Κωνσταντινίδης, προέρχεται από διαφορετικές περιοχές της Μικράς Ασίας και δείχνει … Διαβάστε περισσότερα "Γιάννη Κωνσταντινίδη-8 Μικρασιάτικα τραγούδια"

Τελετή εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκη

Συμμετοχή της ορχήστρας και των χορωδιών του ΑΠΘ στο πλαίσιο της τελετής εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Συμμετέχουν: Ορχήστρα ΑΠΘ Χορωδία "Γιάννης Μάντακας" ΑΠΘ Χορωδία "Τρισεύγενη Καλοκύρη" Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ Χορωδιακό Εργαστήρι ΑΠΘ Διδασκαλία Χορωδιών: Εριφύλη Δαμιανού … Διαβάστε περισσότερα "Τελετή εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου"

Διάλεξη-Ρεσιτάλ του Κωνσταντίνου Δεστούνη: “Το τρίπτυχο «συνθέτης-παρτιτούρα-ερμηνευτής»: διαμορφώνοντας την ερμηνεία των πιανιστικών έργων του Θόδωρου Αντωνίου”

Φουαγιέ Τ.Μ.Σ. Πανεπιστημιούπολη Θέρμης, Θεσσαλονίκη

Τίτλος ομιλίας: Το τρίπτυχο «συνθέτης-παρτιτούρα-ερμηνευτής»: διαμορφώνοντας την ερμηνεία των πιανιστικών έργων του Θόδωρου Αντωνίου Πόσο ελαστική ή άκαμπτη είναι η παρτιτούρα; Πώς την εκλαμβάνει ο ερμηνευτής και πώς ο δημιουργός της; Ποιος ο βαθμός ελευθερίας του ερμηνευτή; Ποιες οι ευθύνες … Διαβάστε περισσότερα "Διάλεξη-Ρεσιτάλ του Κωνσταντίνου Δεστούνη: “Το τρίπτυχο «συνθέτης-παρτιτούρα-ερμηνευτής»: διαμορφώνοντας την ερμηνεία των πιανιστικών έργων του Θόδωρου Αντωνίου”"

Παρουσίαση δύο νέων CD της Phasma Music με έργα Ελλήνων συνθετών

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης Φράγκων 15, Θεσσαλονίκη

Δύο νέες δισκογραφικές παραγωγές (με αρ. καταλόγου 0043 και 0044) της Phasma Music περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έργα γραμμένα από διδάσκοντες και απόφοιτους του Τμήματος Μουσικών Σπουδών: Κ. Νικήτας, Χρ. Σαμαράς, Κ. Τσούγκρας, Γ. Σακαλλιέρος, Δ. Μαρωνίδης, Β. Κίτσος, Δ. Οικονόμου, … Διαβάστε περισσότερα "Παρουσίαση δύο νέων CD της Phasma Music με έργα Ελλήνων συνθετών"

John Cage’s Sonatas & Interludes performed by Juris Žvikovs

MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO) Εγνατίας 154, Θεσσαλονίκη

To Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής παρουσιάζει το έργο του John Cage “Σονάτες και ιντερλούδια” σε ζωντανή εκτέλεση από τον Λετονό πιανίστα Juris Žvikovs. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου 2022, 6:30μμ στο στο MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Θεσσαλονίκη. … Διαβάστε περισσότερα "John Cage’s Sonatas & Interludes performed by Juris Žvikovs"

Ανατολικοί ήχοι και ξυλοσκαλίσματα

Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ Θεσσαλονίκη

Συναυλία για τα εγκαίνια έκθεσης ξυλογλυπτικής. Συμμετέχει το Σύνολο Κλασικής Ανατολικής Μουσικής "Ψαλτήρα" του Τ.Μ.Σ. του Α.Π.Θ. και προσκεκλημένοι μουσικοί.

Συναυλίες Θρησκευτικής Μουσικής

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς "Μελίνα Μερκούρη" Θεσσαλονίκη

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων και το “Φωνητικό Σύνολο” του Δήμου Καλαμαριάς, διοργανώνουν θεματικό κύκλο Συναυλιών Θρησκευτικής Μουσικής την Τρίτη 12/4, Τετάρτη 13/4 και Πέμπτη 14/4/2022 και ώρα 20.30, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς "Μελίνα Μερκούρη". Συμμετέχει το Χορωδιακό … Διαβάστε περισσότερα "Συναυλίες Θρησκευτικής Μουσικής"

Βυζαντινά Πάθη

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

Η ΚΟΘ παρουσιάζει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το ορατόριο 'Βυζαντινά Πάθη' του Χρήστου Σαμαρά. Κλασική και βυζαντινή μουσική ενώνονται επί σκηνής και ενισχύονται με το Θείο Λόγο, μέσα από την αφήγηση του γνωστού ηθοποιού Λεωνίδα Κακούρη. Ο σπουδαίος σύγχρονος Έλληνας … Διαβάστε περισσότερα "Βυζαντινά Πάθη"

Παρακολούθηση Ανοιχτής Πρόβας “Voci Contra Tempo”

Φουαγιέ Τ.Μ.Σ. Πανεπιστημιούπολη Θέρμης, Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την συμμετοχή του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου "Voci Contra Tempo" (φιλοξενούμενο Μουσικό Σϋνολο στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ) στο 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, (διοργάνωση Εθνικής Λυρικής Σκηνής) και την συναυλία τους την Μ.Τετάρτη στο Μουσείο της Ακρόπολης, σας … Διαβάστε περισσότερα "Παρακολούθηση Ανοιχτής Πρόβας “Voci Contra Tempo”"

“Aπαστράπτουσα Ψυχή” – 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Μουσείο Ακρόπολης Αθήνα

Το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο "Voci Contra Tempo" έχει τη χαρά και την τιμή να συμμετέχει στο "1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής" που διοργανώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, με ένα πρόγραμμα σύγχρονης χορωδιακής μουσικής στο Μουσείο … Διαβάστε περισσότερα "“Aπαστράπτουσα Ψυχή” – 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής"

Βυζαντινός χορός και πρακτικές επιτέλεσης μέσα από μουσικοεικονογραφικές πηγές

Αίθουσα 8, Τ.Μ.Σ. Πανεπιστημιούπολη Θέρμης, Θεσσαλονίκη

Η παρούσα διάλεξη εστιάζει σε θέματα χορωδιακής επιτέλεσης στην Ψαλτική Τέχνη, όπως φανερώνονται μέσα από μουσικοεικονογραφικές πηγές, όπως μικρογραφίες σε μουσικά και λειτουργικά χειρόγραφα, εικόνες, νωπογραφίες κ.ά., φέροντας στο φως άγνωστες πτυχές που αφορούν την χειρονομία, την ενδυμασία και άλλες … Διαβάστε περισσότερα "Βυζαντινός χορός και πρακτικές επιτέλεσης μέσα από μουσικοεικονογραφικές πηγές"

Εβδομάδα Νέων Ήχων

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. & Κ.Ο.Θ. «Σόλων Μιχαηλίδης» Θεσσαλονίκη

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν την Εβδομάδα Νέων Ήχων, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους Έλληνες συνθέτες να παρουσιάσουν τη μουσική τους στο κοινό, προβάλλοντας παράλληλα με το σύνολο των δράσεων τη … Διαβάστε περισσότερα "Εβδομάδα Νέων Ήχων"

Muvid-19 | Τέχνη Νέων Μέσων και Πανδημία

Σινεμά "Τώνια Μαρκετάκη", Αποθήκη Δ, Λιμάνι Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

Το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής (ΕΣΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) παρουσιάζει στο κοινό της Θεσσαλονίκης τον βουλγαρικής καταγωγής γερμανό συνθέτη και διευθυντή του studio ηλεκτρονικής μουσικής στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Freiburg Alexander Grebtschenko. Την Τρίτη 17 Μαΐου 20:00 ο Alexander … Διαβάστε περισσότερα "Muvid-19 | Τέχνη Νέων Μέσων και Πανδημία"

“Η μη τραγουδισμένη ιστορία της μουσικής των εβραίων γυναικών στην Ελλάδα: Θεσσαλονίκη”

Αίθουσα 10, Τ.Μ.Σ. Πανεπιστημιούπολη Θέρμης, Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο του μαθήματος «Μουσικές του κόσμου» την Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022, ώρα 3:30-4:30 θα είναι προσκεκλημένος ο κ. Christopher King, o oποίος θα κάνει μια ομιλία με τίτλο: “The Unsung History of Jewish Women's Music in Greece: Thessaloniki”. Η … Διαβάστε περισσότερα "“Η μη τραγουδισμένη ιστορία της μουσικής των εβραίων γυναικών στην Ελλάδα: Θεσσαλονίκη”"