Δύο Πρωτοψάλτες τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας. Παναγιώτης Χαλάτζογλου (α’ ἥμισυ ΙΗ’ αἰ.). Ἰωάννης (†1770)

Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκη

Ἡ Ψαλτικὴ Τέχνη στὸν Πόντο, Ἡ ζωὴ καὶ τὸ ψαλτικὸ ἔργο τοῦ Παναγιώτη Χαλάτζογλου, Ἡ ζωὴ καὶ τὸ ψαλτικὸ ἔργο τοῦ Ἰωάννη. Κριτικὴ ἔκδοση ἐκδεδομένων καὶ ἀνέκδοτων μελοποιήσεων τῶν δύο Πρωτοψαλτῶν.

Εκδήλωση τιμής στον Κυπριακό Ελληνισμό και στους Αγώνες του για την Εθνική Παλιγγενεσία

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκη

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου οργανώνουν εκδήλωση τιμής στον Κυπριακό Ελληνισμό και στους Αγώνες του για την Εθνική Παλιγγενεσία. τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021, 18.30-20.30. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου … Διαβάστε περισσότερα "Εκδήλωση τιμής στον Κυπριακό Ελληνισμό και στους Αγώνες του για την Εθνική Παλιγγενεσία"

Κύκλος Διαλέξεων: Η καλλιτεχνική έρευνα στο πεδίο του ήχου και της μουσικής

Διαδικτυακά

Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2021 (Δευτέρα 19:00-21:00) Σειρά οκτώ διαδικτυακών διαλέξεων και συζητήσεων, ανοικτών στο κοινό, που επικεντρώνονται στην καλλιτεχνική έρευνα στο πεδίο της μουσικής και του ήχου μέσα από τις πρακτικές των ίδιων των καλλιτεχνών και τη σκέψη τους. Μιλούν οι … Διαβάστε περισσότερα "Κύκλος Διαλέξεων: Η καλλιτεχνική έρευνα στο πεδίο του ήχου και της μουσικής"

Επίσημος εορτασμός της Ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 109ης Επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης και του Έπους του ’40

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκη

Παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος εορτασμός της Ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 109ης Επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης και του Έπους του ’40 … Διαβάστε περισσότερα "Επίσημος εορτασμός της Ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 109ης Επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης και του Έπους του ’40"

Αρμονικές μίξεις από τον Chameleon: κουαρτέτο εγχόρδων από την OBC της Βαρκελώνης και πιάνο Φανή Καραγιάννη

Διαδικτυακά

Σε αυτό το αποκλειστικό οπτικοακουστικό βίντεο, που παρουσιάστηκε από την πλατφόρμα έρευνας και επικοινωνίας τεχνητής νοημοσύνης Artificia, πηγαίνουμε στα παρασκήνια του Chameleon που έχει αναπτυχθεί στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Το Chameleon είναι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για υποβοήθηση … Διαβάστε περισσότερα "Αρμονικές μίξεις από τον Chameleon: κουαρτέτο εγχόρδων από την OBC της Βαρκελώνης και πιάνο Φανή Καραγιάννη"

Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο ΟΜΜΑ

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

Ελληνική επανάσταση - 50 χρόνια από το θάνατο του Στραβίνσκυ Ένα νέο έργο, που γράφτηκε από τον ακμαίο συνθέτη Χρήστο Σαμαρά κατά παραγγελία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών αποτίνει φόρο τιμής στη βαρυσήμαντη επέτειο από την Επανάσταση του 1821. Φέτος συμπληρώνονται … Διαβάστε περισσότερα "Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο ΟΜΜΑ"

Ελληνική Επανάσταση: Έντεχνη Ευρωπαϊκή και Νεοελληνική Μουσική

Διαδικτυακά

Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Καλαμαριάς, οργανώνει σειρά διαλέξεων αφιερωμένων στην εθνική παλιγγενεσία με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση κατά του Οθωμανικού ζυγού. Διακεκριμένοι ομιλητές, Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι, από την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 και κάθε Τετάρτη … Διαβάστε περισσότερα "Ελληνική Επανάσταση: Έντεχνη Ευρωπαϊκή και Νεοελληνική Μουσική"

Τριήμερο αφιέρωμα στον συνθέτη Γ. Α. Παπαϊωάννου

Μεγάλη Λέσχη Καβάλας

Τριήμερο αφιέρωμα στη μουσική και στη δημιουργική πορεία του μεγάλου συνθέτη και παιδαγωγού Γιάννη Α. Παπαϊωάννου στην Καβάλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του CosmoClassical του Cosmopolis Festival Καβάλας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο διαλέξεις για το συνθετικό και διδακτικό του έργο … Διαβάστε περισσότερα "Τριήμερο αφιέρωμα στον συνθέτη Γ. Α. Παπαϊωάννου"

Διήμερο Επετειακών Εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

Συμμετοχή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο διήμερο επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το … Διαβάστε περισσότερα "Διήμερο Επετειακών Εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση"

11ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, Κτίριο Μ2 Θεσσαλονίκη

Το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής, στο πλαίσιο του Κύκλου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΟΜΜΘ, προσφέρει για 11η διοργάνωση την ευκαιρία σε 10 νέους συνθέτες να αναδείξουν τη δημιουργικότητά τους, παρουσιάζοντας νέα έργα για κουϊντέτο πνευστών σε Α' παγκόσμια εκτέλεση. Το Εργαστήρι είναι … Διαβάστε περισσότερα "11ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής"

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του ΑΠΘ

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκη

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου με συμμετοχή των μουσικών συνόλων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με ένα πλούσιο εορταστικό μουσικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει κλασική, σύγχρονη και παραδοσιακή μουσική. Συμμετέχουν: Χορωδία Γιάννης … Διαβάστε περισσότερα "Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του ΑΠΘ"